Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Οι Τούρκοι πουλάνε το σχολείο που πήγε δημοτικό ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος


Προς πώληση έβαλαν οι Τούρκοι την ιστορική σχολή Taş Mektep (Stone School) στην βορειοδυτική επαρχία της Προύσας, Tiriliye. Πρόκειται για το σχολείο στο οποίο πήγε δημοτικό ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος.


Η τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίζει πως δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την αποκατάσταση του κτηρίου, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο κάτι τέτοιο θα κόστιζε περίπου 8 εκατ. Τουρκικές λίρες. 

«Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά. Το κτήριο θα καταρρεύσει αν δεν αποκατασταθεί. Έτσι προτιμήσαμε την επιλογή της πώλησης. Η απόφαση για την πώληση του κτιρίου έχει εκδοθεί, ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες. Αν εγκριθεί, σχεδιάζουμε να το πουλήσουμε για 3 εκατ. λίρες», είπε ο δήμαρχος Αλί Τουράν, ενώ προσέθεσε πως ήδη έχουν βρεθεί και υποψήφιοι αγοραστές. Ανάμεσά τους το Ελληνικό Πατριαρχείο, αλλά και Άραβες.

«Άραβες θέλουν  να αγοράσουν το Taş Mektep. Επίσης και το ελληνικό Πατριαρχείο, το οποίο αγόρασε την Εκκλησία Kemerli πέρυσι. Αυτός που θα το αγοράσει, θα το χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα ως ξενοδοχείο», σημείωσε ο Τουράν.

Το λεγόμενο Stone School ιδρύθηκε το 1905 και υπήρξε πανεπιστημιακή σχολή έως το 1924. Έπειτα μετατράπηκε σε δημοτικό σχολείο πριν εκκενωθεί οριστικά το 1988. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου το 1959, ήταν μαθητής στο σχολείο, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης εργάστηκε ως διευθυντής του σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: